În perioada 18 martie – 18 aprilie 2021 am participat la Expoziția de artă comparată Incandescent organizată la Muzeul Național al Țăranului Român București, în parteneriat cu Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Muzeul de Artă Comparată Sângeorz-Băi și Galeria ,,Karo” Bacau.

Exponatele vedetă au fost vechile cahle. În relație cu acestea, au fost expuse peste 100 de lucrări contemporane (grafică, pictură, sculptură, ceramică și instalație) semnate de 43 de artiști români printre care m-am numărat și eu.
Dialogul generaţiilor de vechi artizani cu artiştii contemporani a venit cât se poate de firesc, propunerile celor din urmă fiind, cum era de aşteptat, foarte diverse. Unii au ales modelarea directă în lut sau porţelan cu arderea în cuptorul electric ori în sobă, la alţii, materializarea ideii de cahlă s-a realizat prin ingenioase interpretări şi tehnici: ulei pe pânză sau lemn, colaj, acuarelă, obiect, print, grafică pe computer, fotografie, gravură, sculptură, metal, asamblaj, decolaj, instalaţie. Expoziţia, cu numele iniţial Cahle, a debutat în august 2020, la Muzeul de Artă Comparată Sângeorz-Băi, cu participarea a 24 de artişti. La Muzeul Ţăranului, numărul expozanţilor a crescut la 43, au fost adăugate noi lucrări şi artefacte, completări binevenite pentru o şi mai bună înţelegere. Incandescent, de această dată, cu abordare oarecum diferită: fierul, ceramica, hârtia, ipsosul, fibra, culoarea, lumina, jocul dintre ele, surprinzătoarele ipostaze, chipuri mereu altele, bogăţia şi emoţia. În toate se reflectă, mare sau mic, dincolo de orice, frumoasa cahlă a celor o mie de înfăţişări.
Lucian Muntean





Mai multe informații despre această expoziție găsiți pe Modernism.ro.